Fortificațiile vechiului castel la începutul secolului al XX-lea - Foto: arhivă

Marele Principat al Transilvaniei, 1769-1773, Regiunea Târnava Mare

Castelul din Bahnea în starea sa originală


Sursă. Imperiul Otoman în istoria și scrisul maghiar. Ungaria de sud-est și Transilvania și munții învecinate

Castelul astăzi

În secolul al XVI-lea, Castelul Bethlen din Bonyha, construit în acea perioadă, a trecut printr-o renovare completă și a devenit acum una dintre cele mai frumoase atracții din zonă, datorită mediului său bine întreținut. Renovarea castelului a fost susținută de guvernul maghiar, iar ceremonia de inaugurare a avut loc pe 28 octombrie în localitatea din județul Mureș. În prezent, castelul se află în proprietatea Districtului Reformat din Transilvania și funcționează ca spațiu comunitar. Este gestionat de asociația de femei și găzduiește o expoziție permanentă despre familiile nobiliare din Transilvania, precum și despre scriitoarea Árva Bethen Kata (1700 - 1759), care s-a născut în clădire și a devenit o figură iconică în rândul comunității reformate. Pe lângă asta, castelul oferă diverse servicii și își propune să stimuleze turismul cultural în zonă, precum și să promoveze cunoașterea istoriei sale.

Moștenitorii au achiziționat-o în 2008

După naționalizarea din 1948, castelul a început să se deterioreze rapid. Caracterul fortificației a dispărut, iar materialele zidurilor fortificate și ale turnurilor de colț au fost dezmembrate de localnici pentru construcțiile lor. În decursul decadelor comuniste, în castel au funcționat instituții publice. În timpul renovărilor, elementele decorative exterioare, precum friza în arc și stema familială dublă, au fost îndepărtate. Ansamblul clădirilor a suferit într-o stare deplorabilă până la schimbarea regimului în 1989, iar în anii 1990 a continuat să se deterioreze. În 2008, Bethlen Fruzsina, fiica lui Bethlen Ádám, a reușit să recupereze clădirea, a transportat bunurile mobile și a donat castelul Districtului Reformat din Transilvania. În 2011, castelul a primit un acoperiș nou și ferestrele au fost acoperite cu gips-carton.

 

Sursa informațiilor de mai sus: erdélyinapló.ro

Castelul într-o lumină nouă

Conform Bibliotecii Electronice Maghiare din Transilvania, rizalitul turnurilor de colț se termină într-un fronton triunghiular, așa cum se poate vedea astăzi, în timpanul pavilionului nordic adăugat castelului se află un ornament circular central, înconjurat de guirlande care cad de pe ambele părți. Datorită lipsei de surse, nu putem determina cu exactitate perioada acestor renovări. În clădirea actuală, se ajunge la etaj printr-o scară cu balustradă forjată cu două brațe. Din holul de la etaj se deschide sala de festivități, deasupra ușii căreia se află o placă de piatră cu inscripție, frumos lucrată, datată 1719. Sala de festivități este în stil neorenascentist, cu uși duble care se deschid simetric, iar tavanul este realizat cu lambriuri profilate în casete. Până la înălțimea umerilor, pereții laterali sunt acoperiți cu un lambrisaj de lemn, deasupra căruia rulează o cornișă neorenascentistă cu console. În partea de jos a clădirii, camerele au boltă, în timp ce la etaj au tavan plat.

A fost reședința preferată a familiei Bethlen

În 1709, generalul Acton a fugit aici de kuruci, care au ocupat castelul prin asediu. Conform cărții "Castele și conace din Transilvania" a lui Kiss Gábor, un soldat al regelui Mátyás, în 1465, fiul lui Losonczy-Bánffy Dezső, László cel Bătrân, a ipotecat proprietatea sa din Sânnicolau Mare, împreună cu satul Bonyha aferent, pentru suma de 200 Forinți, lui Szentiván Ferenc. Pentru participarea la răscoala din Transilvania, terenurile lui Losonczy Dezső și ale fiilor săi, inclusiv satul Bahnea, au fost confiscate de regele Mátyás și donate cavalerului său de curte, Ongor (Ungor) János, și fraților săi. Castelul construit la Banea a fost menționat pentru prima dată într-un act din 1495, după moartea regelui Mátyás, în care fiii lui Losonczy-Bánffy Dezső, János și Imre, împreună cu fiul lui Bethlen Márk, Miklós, au încheiat un contract de succesiune în fața nădăjduitorului Szapolyai István. Conform testamentului, astfel, castelul din Bahnea a devenit proprietatea lui Bethlen Miklós în 1501.

  1. en
  2. ro
  3. hu

Carte poștală veche a străzii principale Bonyha - Foto: arhivă

Istoria satului Bahnea

Bahnea, situată la 20 km de Târnăveni în județul Mureș, se află pe malul stâng al râului Târnava Mică. Numele său provine dintr-un prenume maghiar vechi, probabil numit după primul său posesor. Ca un sat din vremea lui Sfântul Ștefan, Anonymus îl menționează astfel: „... pământul de dincolo de pădure a fost deținut de urmașul lui Tétény până în timpul regelui Ștefan; și chiar l-ar fi deținut mai departe, dacă Gyula cel mic - fiul lui Zsombor - împreună cu cei doi fii ai săi, Bolya și Bonyha, ar fi fost de acord să se convertească la creștinism...” Cu toate acestea, în documentele contemporane, apare sub forma de Bahna doar în timpul domniei regelui Endre al III-lea, în 1291: fiul lui Filipe, numit Jakab Bonyha, a donat posesiunea sa cu numele Bahna în comitatul Küküllő către Dénes din familia Tomaj, strămoșii Losonczy-Bánffy. În 1330, satul era deja un loc cu o biserică, iar biserica parohială a fost consacrată în cinstea Arhanghelului Mihail în 1490. Castelul său a fost menționat pentru prima dată în 1495.

Cele două conace din Bahnea

Familia Bethlen a construit două castele în Bahnea. Castelul vechi, construit în 1545, există și astăzi, în timp ce castelul mai recent, ridicat în secolul al XVII-lea, a fost demolat de către familie în anii 1930. Castelul vechi se află pe partea stângă a drumului asfaltat care duce de la Târnăveni spre Bălăușeri, în mijlocul unui parc delimitat de pârâul Kund, care a fost mult timp curtea economică a domeniului. Keresztes Gyula, în cartea sa intitulată "Castele și conace din județul Mureș", menționează că fundația castelului a fost pusă în 1545 de către Bethlen Farkas.

Castelul său a fost construit sub influența stilului renascentist

...dar descendentul său, Bethlen Farkas, a remodelat partea centrală a castelului în spiritul gotic englezesc în 1860. Împreună cu satele Bahnea - Bernád, Kund, Dányán, Gogán, Lepend - a intrat în posesia familiei Bethlen începând din 1501, iar construcția a început de la mijlocul secolului al XVI-lea. Castelul vechi este o clădire cu un etaj: în mijlocul său, în ambele părți, s-au construit aripi de clădire spre sud-est și sud-vest. Din urmă la această aripă a fost adăugată un bastion cu plan octogonal, care, datorită arhitecturii sale, ar putea să fie o parte a unei construcții mai vechi. Prima renovare din secolul al XVII-lea nu a afectat în mod semnificativ castelul vechi. Despre punerea pietrei de temelie în 1545, există o placă de piatră cu inscripție, aflată la parterul clădirii actuale. Despre castelul de atunci nu cunoaștem prea multe, dar pe baza unui inventar din 1711, putem să-l imaginăm ca pe un palat renascentist cu un etaj, decorat cu cadre sculptate din piatră. Fotografiile de arhivă arată că în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea au avut loc modificări semnificative la castel. Acestea indică faptul că turnul porții a primit un acoperiș de stil baroc târziu, iar pavilioanele de la nord și est au primit acoperișuri cu caracteristice baroce.

info@castelbethlen.ro

 

+40 754 068 821

+40 749 275 283

 

Str. Republicii, Bahnea, 547 055, Jud. Mureș, România

Copyright © 2023 Castel Bethlen. Powered by WebCrane

prezentare istorică